4PM IT podpora za vodenje projekta in izmenjavo dokumentov v projektu FORTISSIMO (FP7)

datum: 02.12.2013

kategorija: sporočilo za javnost

Največji ponudnik superračunalništva v Sloveniji – ARCTUR ter Nasina nagrajenca, XLAB in PIPISTREL, združili moči v okviru evropskega projekta FORTISSIMO. Superračunalništvo v oblaku (HPC Cloud) naj bi v prihodnje postalo dostopno vsem.

Kot daje slutiti že ime, je Fortissimo odmeven in široko zastavljen projekt, ki se je začel julija 2013, in vključuje kar 44 partnerjev, v naslednjih treh letih pa naj bi se jih pridružilo še vsaj enkrat toliko.

Med podjetji, ki sodelujejo v okviru projekta, so tudi tri slovenska Arctur, Xlab in Pipistrel. Projekt ni zgolj tehnološko-razvojno naravnan, ampak temelji na praktičnih problemih, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja in reševanju teh s pomočjo superračunalniških rešitev. Cilj projekta je trgu ponuditi izdelane (aplikativne) rešitve ter infrastrukturo, ki bi omogočila podjetjem, da z minimalnimi stroški izvedejo kompleksne simulacije in izračune, vezane na razvoj novih produktov ali izboljšavo obstoječih.

FORTISSIMO (Factories of the Future Resources, Technology, Infrastructure and Services for Simulation and Modelling) je del Sedmega okvirnega programa Evropske unije za raziskave in tehnološki razvoj (FP7) in inovacijske pobude I4MS (ICT for Manufacturing SMEs) za proizvodni sektor, ki bo visokotehnološkim malim in srednje velikim podjetjem pomagala izkoristiti potencial informacijsko-komunikacijskih tehnologij za krepitev rasti. Evropska Unija projekt sofinancira s 16 milijoni €, skupna vrednost vložka slovenskih partnerjev pa je 800.000 €.

Arctur in Xlab sodelujeta kot dva izmed 13-ih ključnih partnerjev, Pipistrel pa kot prvi med eksperimenti.

V okviru projekta želijo izvesti 50 do 60 eksperimentov, za vsakega naj bi namenili do 250.000 €, pri vsakem pa naj bi sodelovali 2 do 4 partnerji. Objavljena bosta še dva razpisa za partnerstvo, oktobra 2013 in aprila 2014, k sodelovanju pa so že sedaj vabljena podjetja, ki vidijo priložnost v uporabi HPC rešitev, ali pa jih zanima, kakšne poslovne prednosti HPC lahko omogoči. S predlogom se lahko obrnete na katerokoli od zgoraj omenjenih podjetij.

Projektni konzorcij Fortissimo uporablja 4PM kot glavno informacijsko orodje za podporo vodenju projektov, dokumentni sistem in skupinsko delo. 4PM smo dopolnili z nekaterimi funkcionalnostmi, ki še dodatno podpirajo zahteve FP7 programa.
pogovor v živo
4PM FreeBrezplačen preizkus 4PM

Brezplačen preizkus 4PM

Naročanje na novice